Sivis

Etäosallistumista ja -kokouksia mahdollistanut lainsäädäntö ei vähentänyt perinteisten kokousten suosiota yhdistyksissä

Oikeusministeriö selvitti heinäkuussa 2022 voimaan tulleiden yhteisölakien etäosallistumista ja etäkokouksia koskevan sääntelyn käyttöönottoa. Vuodenvaihteessa 2023–2024 tehdyssä selvityksessä arvioitiin lakien toimivuutta ja niitä täydentävän ohjeistuksen ja neuvonnan tarvetta. Kyselyyn vastasi 174 yhdistysten edustajaa. Selvitys julkaistiin heinäkuussa.

Henkilö kuulokkeet päässä vilkuttaa.

Perinteisten kokousten suosio on yhdistyksissä vahva

Etäosallistumista ja etäkokouksia koskevan sääntelyn voimaantulo ei ole merkittävästi vaikuttanut yhdistysten kokouskäytäntöihin. Kyselyn vastausten perusteella perinteisten kokousten osuus kasvoi yhdistyksissä etäosallistumista ja etäkokouksia koskevan sääntelyn tultua voimaan kahdeksalla prosenttiyksiköllä. Noin puolet (51 %) yhdistyksistä järjesti ainakin yhden kokouksistaan perinteisenä kokouksena. Hybridikokousten määrä pysyi ennallaan (60 %) ja virtuaalikokousten määrä oli noin kymmenesosa (11 %).

Etäosallistuminen ja virtuaalikokoukset yhdistysten säännöissä

Vastaajista 7 % ilmoitti, että heidän yhdistyksensä säännöissä rajoitettiin tai kiellettiin etäosallistuminen kokouksiin. Suurin osa (91 %) vastasi, ettei heidän yhdistyksensä säännöissä ollut tällaisia rajoituksia, ja pieni osa vastaajista ei osannut sanoa asiasta mitään. Lisäksi 10 % vastaajista ilmoitti, että yhdistyksen sääntöjen mukaan oli aina tarjottava mahdollisuus etäosallistumiseen.

Virtuaalikokousten järjestämiseen liittyvät säännöt jakoivat vastaajia. Kolmasosa (33 %) ilmoitti, että heidän yhdistyksensä säännöissä oli mahdollisuus järjestää kokous virtuaalikokouksena. Suurin osa (64 %) kertoi, ettei virtuaalikokouksista ollut mainintaa säännöissä. Kaksi vastaajaa ilmoitti, että sääntöjen mukaan kokous oli järjestettävä virtuaalikokouksena.

Ohjeistuksen riittävyys etäosallistumiseen

Jäsenoikeuksien käyttöön liittyvä ohjeistus koetiin vastausten perusteella pääosin riittäväksi. Kyselyyn vastanneista 66 % koki, että jäsenet saivat riittävän ohjeistuksen etäosallistumisesta ja jäsenoikeuksien käytöstä etäyhteydellä. Noin neljäsosa (26 %) ei osannut ottaa kantaa ohjeistuksen riittävyyteen, ja alle kymmenesosa (7,5 %) piti ohjeistusta riittämättömänä.

Lue lisää: Yhteisöjen etäkokoussääntelyn toimivuus