Sivis

Työvälineet etäkokouksessa

Helpoimmillaan etäkokous voidaan toteuttaa matkapuhelimella tai Whatsapp-sovelluksen avulla ryhmäpuheluna. Käytössä on myös paljon erilaisia maksuttomia ja maksullisia kokousalustoja, jotka mahdollistavat sekä äänestyksen, chatin että tiedostojen yhteiskäytön ja jaon.

Työvälineitä yhteistyöskentelyyn

Etäkokouksen toteuttamiseen kehitetyissä erilaisissa teksti-, ääni- ja kuvapohjaisissa järjestelmissä sekä eri vuorovaikutus- ja viestintävälineissä on melko samankaltaiset perusominaisuudet kuten mahdollisuus yhden tai useamman henkilön keskusteluun chattaamalla, mahdollisuus jakaa PowerPoint-dioja ja muuta materiaalia ruudulla, tiedostojen lähettämismahdollisuus ja  äänestysominaisuus. Maksullisten kokousalustojen kuten esimerkiksi Teams ja Zoom lisäksi on olemassa hyvin toimivia ilmaisia välineitä kuten Google Meet ja Skype.

Etäkokouksen voi toteuttaa myös ryhmäpuhelulla matkapuhelinverkon kautta tai esimerkiksi Whatsapp-sovelluksella.

Yleisiä ohjeita ryhmäpuheluihin

  • Jos mahdollista, harjoittele valitun ryhmäpuheluohjelman käyttöä ennen tapaamista omalla laitteellasi.
  • Kutsu ihmiset ryhmäpuheluun 10−15 minuuttia ennen työskentelyn alkua. Ehditte laittaa tekniikan kuntoon ennen varsinaista aloitusta.
  • Internetin välityksellä käytäviin videopuheluihin tarvitaan riittävän hyvä internetyhteys. Sulje videoyhteys, jos puhelun laatu on huono. Äänipuhelu saattaa silti onnistua.
  • Pidä oma mikrofonisi suljettuna, kun et puhu. Näin vältytään taustahälyltä. Tämä on erityisen tärkeää, jos osallistujia on paljon. Useimmissa ohjelmissa löydät mikrofonin kuvan, jota painamalla oma mikrofonisi mykistyy. Muista avata mikrofoni, kun haluat puheenvuoron.